lavendercherida Gast
|
Verfasst am: 02.09.2026, 16:42 Titel: Moja cicha przygoda z losowością |
|
|
Przeprowadziłem się do Łodzi późną jesienią. Miałem trzydzieści dwa lata, świeżo po rozwodzie, dwie walizki i umowę na stanowisko, które nie dawało ani satysfakcji, ani spokoju. Wieczory były najgorsze. Wracam do pustego mieszkania, włączam światło w kuchni, bo w salonie nie chce mi się siedzieć, i patrzę w sufit. Po tygodniu zauważyłem, że zacząłem liczyć, ile płytek na podłodze jest pękniętych. To nie był dobry znak. Musiałem coś z tym zrobić, ale nie miałem siły na siłownię ani pomysłu na rozwijające hobby. Ktoś z pracy, młodszy chłopak, rzucił kiedyś, że wieczorami odpala automaty przez telefon. Nie żebym myślał, że to dla mnie – zawsze uważałem hazard za coś, co dotyczy innych. Ale tamtego wieczoru telefon sam wylądował mi w dłoni. Wpisałem nazwę, która gdzieś mi się obiła o uszy, i po minucie patrzyłem na ekran pełen kolorowych bębnów.
Zacząłem grać na vavada online w zasadzie z nudów. Na początku to było dziwne. Miałem wrażenie, że jakaś cyfrowa maszyna czyta moje myśli, bo co chwilę coś mignie, zadzwoni, podświetli. Postawiłem dwadzieścia złotych, może trzydzieści. Wygrałem dwieście. Pamiętam, że się uśmiechnąłem, a potem natychmiast pomyślałem: o nie, teraz będzie mnie to ciągnąć. Ale nie ciągnęło. Bo zauważyłem coś znacznie ważniejszego – że w tym całym chaosie, zwanym przypadkiem, jest dziwny porządek. Facet z pracy mówił o strategiach, o liczeniu spinów, o jakichś wykresach. Dla mnie to była zabawa, walka z nudą, ale też lekcja czegoś, czego nie uczyłem się od lat. Każda runda trwa ileś tam sekund. W tym czasie nie myślisz o byłej żonie, o tym, że nie odebrałem faktur, ani o tym, czy jutro szef znowu zrobi nerwową minę. Jesteś tylko ty i to, co wyląduje na ekranie. Może to brzmi głupio, ale pierwszy raz od miesięcy poczułem się lekko.
Potem przyszedł wieczór, który wiele zmienił. Miałem akurat kiepski dzień, padało, w autobusie ktoś nadepnął mi na but i nawet nie przeprosił. Wku... wściekłem się na wszystkich dookoła. Siedzę w kuchni, jem makaron z sosem ze słoika i nagle myślę: dobra, sprawdzimy dzisiaj szczęście. Wpłaciłem sto złotych. Zagrałem może trzy czy cztery rundy. W pewnym momencie na bębnach coś się posypało złotem, poleciały dźwięki, a na koncie pojawiło się 1800. Nie wiedziałem, co robić. Zerwałem się z krzesła, potem usiadłem z powrotem, bo nogi zrobiły się dziwne. Wypłaciłem od razu, bez zastanowienia. To nie była wielka fortuna, ale dla kogoś, kto przez ostatnie pół roku pilnował każdego paragonu, to była suma, która mogła opłacić kurs, tatuaż albo dobrą kolację w restauracji. Wybrałem kolację. No, nie sam – zadzwoniłem do starego kumpla, którego nie widziałem od roku, i zaprosiłem go na żeberka. Siedzieliśmy trzy godziny, śmialiśmy się, a ja nie powiedziałem nawet słowa o tym, skąd mam kasę. Czułem się normalnie. Wisiał nade mną hazardowy dług? Żaden. Bo po tej wygranej coś przeskoczyło mi w głowie.
Najdziwniejsze jest to, że wcale nie zacząłem grać częściej. Wręcz przeciwnie. Ustaliłem dla siebie jedną prostą zasadę: gram tylko wtedy, kiedy mam ochotę, a nie wtedy, kiedy jest mi źle. Brzmi banalnie, ale to była rewolucja. Zdałem sobie sprawę, że przez lata większość rzeczy robiłem, bo czegoś mi brakowało – walczyłem o uwagę, o akceptację, o to, żeby ktoś mnie docenił. A tutaj, przy automatach, nie ma żadnej presji społecznej. Nie musisz być nikim. Wystarczy, że klikniesz i patrzysz. Czasem wygrywasz, czasem przegrywasz, a następnego dnia wsiadasz do tego samego autobusu i żyjesz dalej. Ta myśl uwolniła mnie od strachu przed porażką. Dowiedziałem się, że mogę przegrać dwieście złotych i nie umrę. Co więcej – mogę to przyjąć spokojnie, bez wściekłości na świat, bo przecież sam zdecydowałem, że dam sobie chwilę zabawy.
W grudniu, po kolejnym ciężkim tygodniu, wróciłem do vavada online z jasnym założeniem: gram maksymalnie pół godziny. Pamiętam, że ustawiłem timer w telefonie. W ciągu tych trzydziestu minut zdarzyło się coś, co trudno nazwać inaczej niż ciekawym zbiegiem okoliczności – trafiłem na bonusowe rundy, które nie dawały dużych pieniędzy, ale potrafiły zaskoczyć. Nagle okazało się, że nie liczy się to, czy wygram, ile wyniosę z tej przygody emocjonalnie. Kiedy zadzwonił budzik, po prostu zamknąłem aplikację i poszedłem robić herbatę. Wcześniej myślałem, że hazard zawsze wymaga żelaznej woli, że trzeba z nim walczyć. A tymczasem okazało się, że można się z nim zaprzyjaźnić. Traktować jak grę, a nie jak sposób na poprawienie życia. Od tamtej pory mam już spokojniejszą głowę. Wiadomo, nie chcę wprowadzać nikogo w błąd – trzeba pilnować and czasu i pieniędzy, ale gdy już się to opanuje, to jest po prostu fajne uczucie obserwować, jak los się do ciebie uśmiecha, a potem odwraca i idzie dalej. To trochę jak rozmowa z obcym w pociągu – niby nic, a jednak zapamiętujesz na długo.
Dzisiaj jest styczniowy wieczór, za oknem minus dziesięć. Siedzę w tym samym mieszkaniu, ale już nie liczę płytek. Mam znajomych, lepszą pracę, a do tego w szufladzie leży zapisany notes, w którym spisuję drobne pomysły na to, co bym zrobił, gdybym wygrał większą sumę. Zabawne, że część z tych pomysłów wcale nie dotyczy mnie. Pomyślałem o siostrze, która potrzebuje nowych okien. O psie ze schroniska, któremu mógłbym zapewnić dom. O podróży w góry z tatą, zanim będzie za późno. Zanim zacząłem grać na vavada online, byłem naładowany negatywną energią i widziałem tylko swoje problemy. Teraz, gdy czasem zdarzy mi się wygrać kilkaset złotych, czuję, że mam moc, żeby komuś pomóc. Nawet jeśli nie wygram, ta świadomość zostaje. W końcu przypadek bywa kapryśny – i to jest w nim piękne. Nauczyłem się, że nie chodzi o to, żeby zawsze wygrywać. Chodzi o to, żeby grać uczciwie z samym sobą, znać swój limit i nie mylić emocji z rzeczywistością. A jeśli już dopisze szczęście, to potrafić się nim podzielić. Bo prawdziwa wygrana to ta, która zostaje z tobą dłużej niż jeden wieczór. |
|